Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Will83

12. 12. 2011 18:55
Srovnání 48 a 89? Naivní

Srovnávat rok 48 a 89 je jako srovnávat slepýho a jednokokýho. Po dvou válkách byla bída a lidé byli na pokraji nouze. Podle mě komunisté zneužili té doby. Co se týče údajů, jsem si jistý, že by za vlády svobodného režimu byl rozmach ještě větší. Komunisté podle mě drželi spoustu pracovních míst uměle a ze spousty firem vytvořili nekonkurenceschopné bandy amatérů, které byly po r. 89 odsouzené tak akorát k zániku. Co třeba taková Jawa, ČZ.......vždyť ty motorky se nedaly srovnávat s Japonskou a jinou konkurencí už na konci šedesátých let, zatímco před rokem 48 mnohdy konkurenci předčily. To samé Tatra, ta žila z koncepce vynalezené dávno před rokem 1948. Komuniskté podle mě tyto značky výrazně zbrzdili, tedy spíše ukradli a pohřbili, hlavně tím, že se vůbec neinvestovalo do vývoje atd. A takových pořípadů bylo nespočet.

1 0
možnosti
ZH

Will83

12. 12. 2011 18:58
Re: Srovnání 48 a 89? Naivní

jednookýho

0 0
možnosti
ES

emeritni samec

12. 12. 2011 17:31
Pane Slováček je to marné.

Rozumím vašemu článku a vím že nechcete glorifikovat komunisty ale upozornit na novou propagandu která si s tou komunistickou nezadá.Oblbování lidí vynalezené v polovině minulého století je technika která se nezapomene a bude s námi v každé době.Komunismus jako spiknutí průměrných byl neefektivní ale efektivnější než to co máme teď.To co máme teď je spiknutí zlodějů a podvodníků.Používají stejné metody k manipulaci s lidmi jako komunisti ale na rozdíl od nich jim nestačí jenom lepší postavení a pocit důležitosti ale jsou schopni zlikvidovat všechno,stát i občany.Je neuvěřitelné jak ty manipulace snadno fungují a jak jim lidi zobou z ruky.I kdyby jim ukradli nos mezi očima jejich ovečky budou jásat a tleskat.Jen upozornění že vše nebylo tak jak jim ve svém krmení předkládá propaganda u nich vyvolá bouři nevole a začnou sypat své argumenty vyčtené z novin.V mediální době má veřejnost na pásku ten kdo vlastní media a je marné něco s tím dělat.Kdo nechce být ovce ozvat by se měl.

6 0
možnosti
JP

JaromírP.

12. 12. 2011 22:36
Re: Pane Slováček je to marné.

R^

2 0
možnosti
2

229starec229

12. 12. 2011 16:46
pane jo to je ale blábol

na tohle pomalu nelze nic dodat kdybych to nezažil.člověče vy jste demagog naprosto excelentní.gratuluji.zkuste třeba napsat jak dlouho se čekalo na telefon v roce 1960 , nebo 1970 a pak třeba v roce 1999.jen tak pro legraci.zkiste si zjistit koli osob se nedostalo na VŠ jen proto že rodiče nevyhovovali sicialistickým představám.zkuste napsat jak dlouho se čekalo na družstevní byt v roce 1975 a jak dlouho se čeká na byt nyní.ach jo některým to bylo málo těch 40 let co.ale nebojte.komančové zcela jistě vyhrají příští volby a budete mít co chcete...soudruhu.doufám že vám za vaši loajalitu dají třeba krajského tajemníka.aneb jak chutná moc... co?a tu teď nemáte.jen mi tady nebrečte že žádnou nechcete.vy si o ten post přímo říjáte.snad se dočkáte.:-P

1 0
možnosti
JP

JaromírP.

12. 12. 2011 17:06
Re: pane jo to je ale blábol

Na telefonní přípojku jsme v loňském roce čekali 7 měsíců, třebaže linka byla tažena cca 2 metry od místa připojení a ještě jsme byli ochotni si ty 2 metry sami vykopat. Po asi 5 urgencích jsme se na to vykašlali a pořídili si bezdrátový internet, takže jsme se přípojky za cca 1 rok nedočkali a žádost zrušili. Přitom nám nabídky na internet pomocí pevné telefonní linky neustále chodí. Jen tak pro legraci. Co se týká bydlení, tak jsem si za totality postavil barák sám, nyní pro syna opět (jen s rozdílem, že jsem na tom nyní finančně lépe než za totality, tak jej stavěla firma ).

Tento příspěvek není psaný jako obhajoba komunistického režimu, ale jako fakt.

2 0
možnosti

jarinka

12. 12. 2011 16:46
Práce bylo habaděj,

k tomu potřebné množství škol a učilišť. Na studia se dostali jen nejlepší žáci (pět z celé třídy), ostatní na učební obory - a všichni měli uplatnění tady, ne v cizině. Ještě se o ně fabriky přetahovali. Dnes učiliště bojují o přežití, nebo se přetvářejí na střední školy a vysoké školy se zvláštním zaměřením, jejichž absolventi mohou tak jedině na pracák nebo po známostech vytvořit další švindl pracovní místo na úřadech.

4 0
možnosti
2

229starec229

12. 12. 2011 16:47
Re: Práce bylo habaděj,

a co by ti učňové tvořili?;-D

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

12. 12. 2011 13:34
Spekulovat o tom, co by kdyby, je ztrátou času.

Realita byla taková, že USA, VB a SSSR se dohodly na poválečném uspořádání Evropy, a že podíl SSSR na porážce Hitlera měl za následek náš další vývoj. S tím už nic nikdo neudělá. Můžeme jen spekulovat a hypoteticky se ptát, co by bylo, kdyby... a odpovědi by se pravděpodobně lišily podle politického názoru každého z nás. Nicméně lze ze 40letého vývoje kapitalismu a socialismu vyvodit poučení a zobecnit některé zkušenosti. Naše zkušenosti ukázaly, že lidé pracující v průmyslu, zemědělství a obchodě jsou schopni i v socialismu vytvořit obrovské zdroje, které kdyby byly správně využívány a přerozdělovány bez zbytečného plýtvání, zabezpečily by vysokou životní úroveň naprosté většině občanů. Dnes, kdy odpadly všechny gigantické investice do armády, do důlního, hutního a těžkého průmyslu, kdy nejsou dotovány potraviny, energie, bydlení apod., je namístě se ptát, kam tyto prostředky plynou.

2 0
možnosti
W

wiki5.5

20. 12. 2011 7:47
Re: Spekulovat o tom, co by kdyby, je ztrátou času.

kecy, staci se podivat na vychodni a zapadni Nemecko a je jasne, jaky rozdil by byl... ze jsou taci, kteri to proste videt nechteji je vec druha

0 0
možnosti

Ottis300

12. 12. 2011 12:40
Autore, přidám ještě jeden argument, který jste

opomněl a svědčí o mohoucnosti a slávě totality: 250.000 armáda, 2500 tanků, 80.000 LM, 40.000 SNB, a to všechno dokázali soudruzi uživit. A také jsme byli jedničkou ve výrobě kominických koulí. Každý rok "rudá zástava" za plnění plánu. Až bylo víc koulí než komínů. Pak se systém zhroutil a lidé přišli o práci.

1 0
možnosti
AN

TondaN

12. 12. 2011 16:34
Re: Autore, přidám ještě jeden argument, který jste

dnes by jsme takovou armádu neuživili.

0 0
možnosti
OK

iacobau

12. 12. 2011 10:04
Podstatné je,

že předchozí systém byl postaven na jedné velké lži, že drasticky omezoval svobodu člověka a kryl ty největší zločiny. Kdo se vešel mezi mantinely a neřešil otázku svědomí, ten se "mohl mít dobře". Kdo dnes cestuje do zemí, které neprožili 40 let socialismu, ten má šanci pochopit, jak režim ovlivnil a stále ještě ovlivňuje myšlení nás všech. Více, než si jsme ochotni připustit.

Pan Slováček však má nespornou pravdu v tom, že komunismus jsme si opravdu legálně zvolili. Že tato volba byla zásadně ovlivněna válečnými zkušenostmi i silnou podporou KSČ z Moskvy je věc jiná. Avšak náš odpor vůči majetným trval již mnohem déle a projevil se například konfiskací majetků šlechtě i zrušením šlechtických titulů za první republiky. Ostatně zábor půdy sedlákům v padesátých letech se nazýval revizí pozemkové reformy z roku 1919.

6 0
možnosti
L

lumin-oil

12. 12. 2011 10:28
Re: Podstatné je,

a dneska je to nejak jinak? Ta vase opevovana svoboda je k nicemu, kdyz vetsina lidi obraci v ruce kazdou korunu a premysli jestli harantovi koupi bundu v sekaci anebo v levnem dovozu. Dnesni system je postaven na cem? Kazdy urvi, co (a jak) muzes. Pry moderni lide....pche, zhouba civilizace.

3 0
možnosti
GMX

Glock Mark XX

12. 12. 2011 9:55
To mi připomíná školní nástěnku na ZŠ v letech 80-tých...

Tam musel třídní nástěnkář také dávat takové připitomělé tabulky ve stylu "kolik nemocnic by se dalo postavit místo jedné americké letadlové lodi, kolik škol místo jedné americké obrněné divize, ...."

No a páně Slováčkův výtvor je něco podobně .... pitomého.

.

To jeho "srovnávání" zní asi jako když zataháte kočku za ocas .... No, má se srovnávat něco s něčím, zejména se musí najít stejná srovnávací základna (zde např. počet obyvatel země, její umístění, ekonomická vyspělost k určitému datu, kulturní a sociální zázemí, ....). ČSSR si podle Slováčka nevedla špatně, jen srovnání ČSSR vs Rakousko (a že jsme si hodně podobní!) vyznívá HODNĚ v neprospěch ČSSR (životní úroveň, životní prostředí, ekologie, zdravotnictví, kultura, ....).

Tanků a děl se člověk nenažere, pane Slováčku, ani si nezlepší životní úroveň!

7 0
možnosti
K

kaktusak

12. 12. 2011 21:21
Re: To mi připomíná školní nástěnku na ZŠ v letech 80-tých...

Vždyť to byly pravdivé tabulky. Západ se posmíval sovětským nemocnicím, ovšem za studené války bylo nutné stavět ty drahé lodě.

-

Rakousko předehnalo po druhé světové válce skoro všechny země. Británii, Francii...

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

12. 12. 2011 9:53
Fantastický článek

pane Slováčku, karma R^

6 0
možnosti
HZ

DADAnce

12. 12. 2011 9:57
Re: Fantastický článek

Ano, opravdu z říše fantazie.:-)

0 0
možnosti
B

bofums

12. 12. 2011 9:41
Dobře jste to napsal, Slováčku !

Kolik Vám to muselo dát práce, sestavit takovou Ódu na Stranu, ocení jistě i ÚV !

Cifry a údaje po Vás stejně nikdo kontrolovat nebude, takže nechci očerňovat, ale kolik

z Vašich " fakt" se zrodilo jen ve Vaší fantazii? Při tom povídání jste měl sice přes oči

černou pásku- ale co na tom ? Na  způsob takové " argumentace" jsme si  za komun.

zvykli! Přesto pište dál- potěšíte i rozesmějete!;-D;-DAle- dobře napsáno- pro soudruhy !

0 0
možnosti
PW

Olymp

12. 12. 2011 9:45
Re: Dobře jste to napsal, Slováčku !

Hlavně že mají v Mladé Boleslavi radost bofumsi. Také jsi bofumsi zavzpomínal na staré časy, kdy jsi dělal uličního předsedu KSČ? To víš, lidi mají paměť!;-D;-D

2 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".