Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

29. 07. 2012 10:00:00
Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

Faktem však je, že 3. července 2003 na 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Praze na Žofíně si vzal slovo primátor Pavel Bém a užaslým přítomným oznámil radostnou novinu - Praha pojala úmysl kandidovat jako pořadatel LOH v roce 2016.

Pár týdnů nato, 12. srpna 2003, souhlasila Rada hl. města s účastí náměstků primátora Bürgermeistra a Hulínského a šéfky útvaru územního plánování Kubíkové v komisi pro přípravu projektu Praha olympijská. Předsedou komise se stal Pavel Bém.

Co se někde v přítmí mezi primátorem MUDr. Pavlem Bémem a prezidentem ČOV MUDr. Milanem Jiráskem upeklo, to Rada hl. města 13. března odsouhlasila a 27. března 2007 se zrealizovalo. Hlavní město Praha a Český olympijský výbor založily obecně prospěšnou společnost PRAHA OLYMPIJSKÁ. Odkudsi z Monaka byl povolán člověk nejpovolanější, bývalý tenista, trenér a podnikatel Tomáš Petera, který blahosklonně souhlasil, že se stane šéfem tohoto bohulibého podniku s platem 100 tisíc korun měsíčně.

Tehdy se odhadovalo, že nás to mezinárodní sportovní skotačení příjde na 135 až 600 miliard korun. Podle toho, co se do nákladů započítá. Náklady by se prý vrátily a ještě by se nějaká ta miliarda vydělala. Já osobně si myslím, že tak jak znám naše politiky, kmotry, lobbisty a podnikatele, vyšplhaly by se naopak konečné náklady na bilion korun.

Nejprve ale bylo nutné zafinancovat "olympijskou předehru". Na zasedání Rady hl. m. Prahy 15. dubna 2008 se hovoří o 352 milionech pro dvě přípravé fáze: 1) uchazečská za 121 milionů, 2) kandidátská za 231 mil.

V červnu 2008 dal MOV přednost v pořádání LOH 2012 Londýnu a 14. 6. 2011 byla Praha olympijská, o.p.s. ve vší tichosti zrušena a projekt odložen ad acta.

Na různé studie, průzkumy, projekty, propagaci, nájmy, mzdy, odměny, služební cesty, stáže a další jistě nutné a "oddůvodněné" záležitosti bylo podle Magistrátu utraceno přes 70 000 000 korun, podle radního Petra Dolínka (ČSSD) to bylo přes 100 000 000 korun (ČT24 14. 6. 2011).

Připomenul jsem jednu z desítek, možná stovek zapomenutých a pod koberec zametených kauz. Nikdo ji nevyšetřoval, nikdo nebyl brán k politické a trestní odpovědnosti. Byla téměř zapomenuta a "převálcována" jinými aférami a skandály. Přitom již v roce 2007 byly zjištěny nestandardní styky pana Béma s lobbistou Janouškem. Na každého z nich najdete množství podivných a podezřelých kauz. Člověk by očekával, že budou oba ve vazbě a policie bude shromažďovat důkazy o jejich vině či nevině. Možná že ano, ale momentálně si Roman Janoušek užívá svobody v soukromé třípodlažní vile s luxusní jachtou Rosi II v chorvatském Zadaru (iDNES.cz 28. 7. 2012) a spoléhá na to, že lidé zapomínají. Má pravdu, zapomínáme. Bohužel.

Autor: Oldřich Slováček | neděle 29.7.2012 10:00 | karma článku: 34.52 | přečteno: 2152x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 84 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3134

Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...