Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O duších komunistů - po čtvrté.

"Duše komunisty" (Ondřej Kolář, 19.3.2011, blog iDnes). "Duše komunistů vodníka Čochtana Koláře" (Oldřich Slováček, 20.3.2011, blog iDnes) "Duše komunisty a polemika s panem Slováčkem" (Ondřej Kolář, 22.3.2011, blog iDnes) "O duších komunistů očima pana Koláře" (Oldřich Slováček, 26.3.2011, blog iDnes)

Pro lepší orientaci v textu a pro vaši případnou reakci, budu své názory dělit na odstavce a označovat je číslicemi. Vaše názory označím písmenem a tučně. Připomínám, že jde o mou reakci na váš článek z 22.3.

A/ Myslím, že právě těch 600.000 hlasů (pro komunisty) je jedním z důvodů, proč stojí za to se o KS zajímat.

1) ano, je to jeden z důvodů, protože tito voliči nejsou druhořadými občany. Nemyslím si však, že bychom měli pátrat v jejich rodokmenech, zkoumat jejich věk, povolání, vzdělání a inteligenci. Vůbec si nemyslím, že je správné takto pátrat po "duších" kterýchkoliv voličů. Je to selektivní a nesvobodné. Proto jsou volby také tajné. Pátrat takto po voličích (kterékoliv strany a při jakékoliv volbě) může být zneužito k jejich dehonestaci.

2) podstatné je, když už se rozhodneme zajímat se o voliče, PROČ se rozhodli jít k volbám a dát svůj hlas právě KSČM, ODS, TOP 09, VV aj. Na to však já nejsem schopen odpovědět, protože jsem nikdy po tom nepátral a nemám objektivní fakta. Byla by to jen má subjektivní spekulace.

3) můžu vám však prozradit, proč já jsem šel k volbám a rozhodl se dát svůj skromný hlas KSČM. Protože pluralitní demokracie, aby mohla být hodna tohoto označení, musí se především ve volbách střetnout více politických názorů a více programů. Politický program komunistů je jedním z mnoha a oslovil oněch 599.999 voličů plus mne. Za druhé, i když mám k programu a činnosti KSČM své výhrady a ne se vším souhlasím, přivedl mě k volební urně ještě jeden podstatný důvod - podpořit levicovou opozici. Jsem přesvědčen, že ani pro pravicové voliče by nebylo žádoucí, aby zejména v Parlamentu ČR nebyl nikdo, kdo by většinové koalici "nestrkal nos" do jejich "bačování" a nekontroloval jejich počínání. A uplynulých 20. let mě přesvědčilo, že nejlépe to umějí právě komunisté. Nezabrání sice počtem svých mandátů odhlasovat koalici co chce, ale zabrání ji dělat si úplně všechno, co by chtěla! V tom je síla a podstata demokratického parlamentu a rozdíl od vlády diktátora nebo jedné strany. Osobně jsem pro přímou demokracii a většinový systém.

B/ Počátek hrozby komunismu je možné spatřit již před rokem 1848, konkrétně ve Francouzské revoluci v období 1789 - 1799 . . . a která byla velkým varováním pro lidstvo.

1) jaká byla situace ve Francii před vypuknutím Velké francouzské revoluce (VFR). Především vláda absolutní monarchie Ludvíka XVI. a jeho poradní orgán Generální stavy, formálně ustanovený ale prakticky nefungující. V důsledku vnitropolitické situace zaviněné obrovským zadlužením král svolal Generální stavy - 1. duchovenstvo, 2. šlechta, 3. poddaní (třetí stav reprezentoval plných 96% občanů). Nebudu se zabývat následujícími událostmi. Chci jen vyzdvihnout cíle a myšlenky VFR: zrušení monarchie a nastolení lidovlády (demokracie) a republiky, přechod od absolutismu k občanství, hesla Svoboda, Rovnost, Bratrství a přijetí Deklarace práv člověka a občana. V ní byla zakotvena m.j.  osobní svoboda, nedotknutelnost majetku a rovnost před soudem. V čem tedy spočívala hrozba?

2) VFR trvala 10. let a měla několik etap. Levicoví poslanci v Konventu, radikální demokraté Jakobíni v čele s Robespierrem a tvoření prostým lidem, dělníky a maloměšťanstvem požadovali nahradit konstituční monarchii republikou, rozprodej majetku zabaveného církvi, centralistickou sjednocenou Francii, plánované hospodářství s maximálními cenami (reakce na zadlužení a bídu v monarchii), realizaci myšlenek J.J.Rousseau, přímou demokracii, právo na práci a vzdělání atd.

3) odpůrci Jakobínů - Girondisté, rozpoutali v zemi teror a ve veřejném mínění zdůrazňovali, že popravy nařídil Robespierr. Tato diskreditace se jim podařila a vůdce Jakobínů byl 28.7.1794 popraven.

4) následovalo tzv. Direktorium. Byl rozpoután "bílý" teror, volit směli nadále jen bohatí (necelý 1 milion obyvatel Francie), nastává postupný odliv revoluce až její konec, když se v r. 1799 uchopil moci Napoleon Bonaparte.

5) varováním pro lidstvo je zkušenost VFR, že vládnoucí třída (vrstva, skupina jak chcete) se své moci nikdy nevzdá dobrovolně a musí být svržena násilím. A že toto násilí bude takové, jakým způsobem bude vládnoucí třída klást odpor a svržení se bránit. Vždy to bude násilí, nemusí být však bezpodmínečně krvavé. Další zkušenost je taková, že svržená třída se nikdy nevzdá a bude všemi prostředky usilovat o znovunabytí své moci a o kontrarevoluci. Proto musí být revoluce "permanentní" až do úplného vítězství, musí po určitou časově neomezenou dobu existovat tzv. diktatura většiny. To je z hlediska poražených pochopitelně nepřijatelné a dodnes, zejména ze strany pravice, terčem kritiky.

C/ Protože se ani jeden z mnoha pokusů o zavedení komunismu nepodařil, neosvědčil . . .

1) pane Koláři, nikoliv pokusy, ale příčinná souvislost, neboli každý následek má svoji příčinu, každá akce vyvolá reakci - pozitivní nebo negativní. Zavést komunismus, jak jste to vy nazval, nebylo tedy někoho přáním o něco se pokusit, ale byla to nutná reakce na konkrétní situaci, akci vyvolanou něčím a někým.

2) od nepaměti lidstvo hledá svůj "zlatý grál", křesťané své "království boží", budhisté vysvobození z koloběhu zrození a smrti a blažený život, muslimové-islámisté svého jedinného boha, stejně jako třeba židé, katolíci, pravověrní atd.atd. Ve všem však všichni společně hledají mír, lásku, souznění, rovnost, hojnost, pokoru a harmonii.

3) v praktickém životě každé náboženství nebo víra nabádá k poctivosti, pracovitosti, skromnosti, soudržnosti, lásce k bližnímu a odsuzuje neřesti, obžérství, mamon, lež, lenivost a zahálku atd. Však známe třeba křesťanské Desatero nebo Smrtelné hříchy.

4) lidstvo stále hledá ideální způsob života jednotlivce, rodiny a společnosti = šťastný, harmonický, smysluplný, zdravý a bez bídy, hladu, nemocí, násilí, válek, nerovnosti a nespravedlnosti. Dosažení ideálního stavu hledají  filozofové a moudří lidé - zkoumají skutečnost, svět, podstatu a smysl života, kladou otázky a  přicházejí s odpověďmi. Tací byli i němečtí idealisté Fichte a Hegel, nebo materialisté Marx a Engels.

5) komunisté věří, že na kladené otázky nejlépe dokázali odpovědět právě M & E a některými myšlenkami i Lenin. Podle marxistů by po imperialismu měl následovat socialismus, který je časově neohraničen a měl by vést k společenskému vlastnictví výrobních prostředků, povinnému zajištění práce všech a pro všechny, rozdělování společně vyvořených hodnot podle zásady rovnosti až k vybudování beztřídní komunistické společnosti.

6) to, co jsme zažili a co je terčem kritiky, byla přechodná etapa od kapitalismu ke komunismu - socialismus. V této etapě ještě existují třídy, mezi nimž se postupně ztrácí antagonismus, mění se na rozdíly mezi společenskými vrstvami a skupinami, přetrvávají zvyky a tradice z doby kapitalismu. Přechodně je nutné strpět diktaturu proletariátu jako nedokonalou demokracii  a omezování občanských práv svržené třídy.

D/ Komunismus však svým radikalismem třídního boje, revolucí a utopickým ideálem beztřídní společnosti vnucuje kažému člověku nový žebříček hodnot a nové pojetí spravedlnosti. Tam patří i ... důraz na předávání moci lidem bez patřičného vzdělání a zkušeností.

1) ano, M+E reagovali na situaci ve společnosti poloviny 19. století - nástup průmyslové revoluce a industrializace a její vliv na sociální postavení pracujících, které si dnes ani nedokážeme představit.

2) dělnické třídě, kterou M+E oslovovali, nebylo v té době potřeba nic vnucovat a předpokládalo se, že budování komunismu jako lepšího života bude rozhodující většině pracujících vlastní (uvědomme si, že se píše rok 1848).

3) úlohu osobnosti v dějinách nelze nadiktovat nebo nařídit. Tou se někdo stane nebo nestane. Není ničí vina, že po smrti M+E nikdo dále jejich učení nerozvíjel a nereagoval na změněné podmínky. Jedině Lenin rozvinul jejich učení opřené o znalost tehdejšího kapitalismu volné soutěže do podmínek nastupujícího monopolního kapitalismu a imperialismu koncem 19. a počátkem 20. století.

4) Marx a Engels vypracovali učení o historickém a dialektickém materialismu, periodizaci dějin a komunismu. Jak jsem však uvedl již výše, myšlenka komunismu není původní, je stará jako lidstvo samo. Je to tak široké téma, že bez důkladnějšího studia a znalosti základních děl Marxe, Engelse i Lenina je nemožné na tomto prostoru seriózně diskutovat. Toho prostě nejsem takto schopen. Buďto toto mé vysvětlení vezmete, nebo nechte být.

5) na vaši větu, že komunismus klade důraz na předávání moci lidem bez patřičného vzdělání a zkušeností nemám co říct. Tento názor odmítám jako nesmyslný a vůbec o něm nehodlám diskutovat.

E/ Praxe ukázala, že komunismus je velmi snadno zneužitelný a vede k vytváření elit . . . je nezbytné omezení svobod jednotlivce a definice nepřátel . . . které je třeba zastrašit, případně zcela zlikvidovat.

1) vždy existuje na jedné straně teorie a na druhé praxe. V diskusi je nutné toto oddělit, chceme-li se k něčemu dobrat.

2) praxe budování komunismu etapou socialismu začala v carském zaostalém a válkou rozvráceném  Rusku, kde stamiliony mužiků žily dnes nepochopitelným způsobem života. V roce 1917 bolševici svrhli samoděržaví, upevňovali a zabezpečovali revoluci, vedli občanskou válku proti menševikům, bělogvardějcům, státům dohody, kontrarevolučním silám svržené šlechty a buržoazie i proti čs. legiím. Situace v té obrovské zemi, kde 100 km není žádná vzdálenost, byla doslova "šílená". Neumíme si dnes vůbec představit, s čím vším si musel Lenin a bolševici poradit, co museli řešit a zvládnout. Země byla totálně rozvrácená válkou, nic nefungovalo, vázlo zásobování, doprava, spojení. Když v lednu 1924 Lenin zemřel, stal se vůdcem bolševiků a Sovětského Ruska ke smůle všech Josef Stalin.

3) Stalinismus je námět pro samostatnou diskusi a bude zajisté ještě předmětem mnoha bádání. Nejenže nepochopil marxismus, ale jeho osobní vlastnosti a odpovědnost za spáchané zločiny jsou neoddiskutovatelné a zavrženíhodné. Objektivně nutno uznat, že dokázal ve 20 a 30 letech 20. století udržet a zindustrializovat ohromný SSSR, nepoměrně proti carskému Rusku pozvednout životní úroveň a vzdělanost téměř 300 milionového státu a za cenu 26 milionů životů sovětských občanů vyhnat ze země německé fašisty a společně se spojenci vyhrát 2. světovou válku.

4) vývoj a budování socialismu v SSSR byl tedy přerušen a vážně oslaben válkou. Po roce 1945 následuje nestandardní mezinárodní a vnitropolitická situace nejen v SSSR, ale i v Evropě a nakonec v celém světě. Vznikají vlivem vnitřních a vnějších podmínek lidově demokratické a socialistické státy, svět se rozděluje na Východní a Západní blok, je spuštěna "Železná opona", Východní blok pod nadvládou SSSR se dostává do mezinárodní izolace, jsou na něj uvaleny embarga, Západ trvale usiluje o destabilizaci. Studená válka citelně oslabuje hospodářství socialistických států v důsledku čehož se nedaří zabezpečit potřebný růst životní úrovně.

5) vlastně po celou dobu budování socialismu jsou pro něj podmínky atypické a "nenormální". To posilovalo teorie o nutnosti "permanentní revoluce", hledání skutečných i domělých nepřátel, svržená vládnoucí třída nacházela stále dost přívrženců z řad nespokojených občanů a ve skutečnosti (jak dnes přiznávají) nikdy nepřestala usilovat o kontrarevoluci a svržení komunistické moci. Komunističtí vůdcové vydávali přání za skutečnost, nereálně hodnotili skutečný stav, formálními opatřeními se snažili dokázat oprávněnost režimu, uchylovali se od výchovy a přesvědčování k násilnému potlačení lidí s jinými názory a namísto boje proti "něčemu" bojovali proti "někomu". Zvláště patrné to bylo v první polovině 50 let a v tzv. normalizaci po roce 1968, respektivě 1969 nástupem G. Husáka do čela KSČ a později i státu.

6) Východní blok, Varšavská smlouva, RVHP... jak chcete, byl oproti zbytku světa ve faktické nevýhodě, zejména objektivní podmínky budování socialismu byly nepříznivé, což pochopitelně ovlivnilo i podmínky subjektivní. Nic však nezmění fakt, že socialismus byl poražen a že na tom mají značný podíl vlastní chyby, mezi kterými tu hlavní vidím v nesprávném pochopení teorie a její chybnou a někdy až zločinnou aplikaci v praxi.

F/ . . . buď bude člověk svobodný a každý bude mít stejná práva a povinnosti, ale nebude možné zajistit sociální rovnost, nebo se zavede určitá sociální rovnost . . . za cenu zbavení člověka svobody a značné části práv.

1) svoboda a rovnoprávnost člověka nevylučují sociální rovnost, ale jsou její podmínkou. Sociální rovnost neznamená likvidaci sociálního rozvrstvení společnosti, ale stejná práva, povinnosti a občanské svobody každého občana bez rozdílu jeho místa v té či oné sociální skupině. Bohatý člověk nesmí mít větší práva a svobody než chudý, hlas chudého nesmí mít menší váhu než bohatého, nesmí mít rozdílné povinnosti. I nemajetný občan musí mít vytvořen přístup ke vzdělání, bydlení, zdravotní péči, domoci se práva u soudu. Mezi bohatým a chudým musí být jediný přijatelný rozdíl - v životní úrovni, kterou si však nikdo nesmí budovat vykořisťováním nebo okrádáním druhých. Poctivá práce se musí každému vyplatit a každému musí přinášet poměrný díl bohatství. Sociální rovnost tedy neoslabuje, ale výrazně posiluje občanská práva a svobody.

2) sociální rovnost jste, zdá se mi, nepochopil. Nejedná se o majetkovou rovnost, ale právě rovnost v právech, povinnostech a svobodách. Kdo však nechce pracovat, přestože by mohl, nebo se dlouhodobě vyhýbá práci, měly by být jeho práva a svobody zákonným způsobem zmenšeny.

3) sociální nerovnost spočívá v tom, že bohatým je poskytována větší svoboda, dostupnost práva i veřejné moci, kvalitnější vzdělání, lékařské péče, volnočasových aktivit a kvality života vůbec. To ovšem neznamená, že všichni budou mít stejné auto, dům, dovolenou apod. To je rovnostářství, které je škodlivé i v socialismu. Majetkový handicap sociálně slabých vrstev nesmí být zesilován úmyslně vytvořenými překážkami v přístupu k výše jmenovaným životním hodnotám. Jenom to, že se dítě narodí v chudé nebo bohaté rodině nesmí rozhodovat o kvalitě jeho budoucího vývoje. Šanci stát se třeba lékařem, vysokým manažerem, politikem nebo diplomatem musí v civilizované a moderní společnosti mít všichni stejnou.

G/ Nyní k jednotlivým bodům vašeho "desatera". Stručně a jen v poznámkách.

1) za a) no comment, za b) to je věc názoru

2) kladete otázku Jak je možné že vzdělaný člověk se může ztotožňovat s KSČM. Co je na tom divného? Právě vzdělání otevírá cestu k poznání a to vede ke znalosti a pochopení politiky KS.

3) spekulativní názor, lze potvrdit ani vyvrátit

4) za a) lidé v důchodovém věku nemají příliš vysoké vzdělání? Jak jste na to přišel? I lékaři, profesoři, inženýři, JUDr., PhDr., Mgr., docenti, Bac., vysokoškoláci, gymnazisté, průmyslováci ... přece odcházejí do důchodu. Za b) Říkáte, že katolická církev je třídní nepřítel - třídním nepřítelem proletariátu je buržoazie, jiného třídního nepřítele nemá. M+E považovali náboženství za "opium lidstva", za nijak vědecky zdůvodněné učení, a církev za sluhu vykořisťovatelů, ze jejich ideologického obhájce. KS se snažila svým členům vysvětlit, že marxismus a materialismus je neslučitelný s idealismem, kterého je náboženství a církev představitelem a že tedy víra v Boha je v rozporu s komunistickým přesvědčením. Byla tedy snaha celkově překonávat přežitky minulosti (z doby života v kapitalismu) nejen v chování, způsobu života a myšlení. Koneckonců je to nutné i dnes, cožpak se málo mluví o přežitcích socialismu? Jde jen o formu a ta byla často pohříchu špatná a kontraproduktivní. Za c) čerpáte z osobních prožitků nebo z vyprávění pamětníků? Nevím jak vy, ale mnohokrát jsem zjistil, že i pamětníci říkají účelově jen to, co se chce slyšet nebo stupeň jejich poznání byl subjektivní, jim se tak jevilo, oni to tak vnímali, oni to tak hodnotili. To přece neznamená, že co řekne pamětník nebo očitý svědek, že je objektivní pravdou. Souhlasíte? Předpokládám, že toto chápete.

5) "stát neohlídá jejich špatná rozhodnutí". Ne, stát je nemá co hlídat, ale stát nemá vytvářet takové podmínky, ve kterých se slušný a nezáludný člověk stane obětí podvodníků a tunelářů. Stát  svými zákony musí chránit své občany, i ty hloupé a nevzdělané. Prostě poctivý a důvěřivý člověk musí být pokládán za normu a normálního člověka, ne za blbce, který naletěl darebákovi a podvodníkovi. Přece nemůžeme uznávat podvod, lež a krádež za normální!

6) bylo oboustranně vysvětleno

7) ". . . snílkové, odtržení od reality . . . komunistický režim se jich obvykle zbavuje" - nerozumím vám, koho, kde a jak?

8) bez poznámek

9) "Změny po roce 1989 jsem doufám pochopil dobře. . .nám přinesl svobodu, se vše, co k tomu patří". No vidíte, a já si myslím, že jste nic nepochopil ani po 22 letech. Naprosté a rozhodující většině lidí šlo apriori o nápravu chyb, odstranění všech těch blbostí jako cenzura, nemožnost cestovat nebo drobně podnikat. Garantuji vám, a to mi můžete věřit, protože jsem mezi lidmi v té době byl, že o nějakém návratu kapitalismu, restitucích a privatizaci nepadlo ani slovo. Těm, co stáli v pozadí revoluce a kteří ji s pomocí disentu zorganizovali, však prvoplánově šlo o majetkový převrat. A k tomu nutně potřebovali samozřejmě nutnou dávku svobody a demokracie jako nástroje k uchopení moci. Chápete-li onu revoluci jako naplnění snu mas o svobodě, pak vězte, že o tom lidé v drtivé většině neměli ani ponětí a svobodu si představovali tak, jak jsem uvedl výše. Výsledkem je sice svoboda slova, ale nikdo vás neposlouchá, cestovat můžete pokud na to máte, dělat si můžete "takřka všechno" ale jste limitováni majetkem, prací, nadřízenými atd. Volby jsou svobodné, máme pluralitní systém, ale výsledek? Již dvacet let se nic nezměnilo, volič není schopen nic ovlivnit. Teoreticky ano, ale prakticky? Nenechte se vysmát a nebuďte za prosťáčka.

"Demokracie stojí na hodnotách, které sama vytváří" - tady vám, přiznám se, nerozumím.

 

Takže, pane kolego, já vím, je to dlouhé, ale samo téma je příliš široké. Proto jsem také volil formu zařazení článku do své rubriky "Osobní". Máte téma na přemýšlení, ale nezapomeňte, že je jaro a že jsou pro mladého člověka zajímavější aktivity, než se "hádat" se starou strukturou. Bylo mi potěšením s vámi polemizovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | sobota 26.3.2011 18:30 | karma článku: 0 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2912x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Capo di Tutti Capi Roman Mazánek Janoušek a Pavel Cestovatel Bém.

Jako bychom se v čase přenesli na Sicílii, New Yorku nebo Chicaga minulého století, do světa Al Capona a Lucky Luciana, když se začteme do článků a zaposloucháme do zpráv o podivuhodném životě a neskutečných náhod ctihodných občanů Janouška a Béma. Života plného špíny, podvodů, krádeží, korupce, intrik, klientelismu a kuloárové politiky.

2.4.2012 v 15:00 | Karma: 31,03 | Přečteno: 3454x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

15. březen 1939 a ticho po pěšině!

Dnes je tomu již 73 let, kdy vojska nacistického Německa okupovala zbytek Československé republiky a tzv. první republika přestala definitivně existovat. Stali jsme se protektorátem Hitlerovy Třetí říše. Až do roku 1945 přinesla tato nacistická okupace 360 tisíc obětí a měla zásadní vliv na budoucí události.

15.3.2012 v 10:50 | Karma: 37,62 | Přečteno: 3163x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

O tom, jak prý komunisté kradli.

Ještě po dvaadvaceti letech od pravicového státního převratu nazývaného "Sametová revoluce" a pádu vlády jedné strany se řada autorů ve svých článcích a jejich patolízalů v diskusích neustále vracejí k období let 1948 - 1989. Čím více se současná česká společnost propadá do ekonomické a mravní krize, z níž vládní establishment nenachází (spíše není schopen, nebo nechce nalézt) východisko, o to více současní politruci a ochránci té jedině správné, doslova pravé víry, po vzoru goebbelsovské propagandy, vytrubují svá dogmata.

12.12.2011 v 9:00 | Karma: 43,86 | Přečteno: 13699x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Znáte byrokracii EU?

Evropská unie zaměstnává asi 38 000 lidí. Třeba Evropský parlament 7 652 nebo Rada Evropy 3 500. Jen tlumočníků a překladatelů je víc než 2 500. Na chod této byrokratické fabriky je vynakládáno asi 7 miliard eur (175 mld Kč), údajně "pouhé" jedno procento ročního rozpočtu EU. Je to hodně nebo málo?

1.12.2011 v 14:00 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Strašidlo socialismu podruhé.

Minulé pondělí jsem napsal a zveřejnil článek, který si přečetlo více jak 15 000 čtenářů a v diskuzi pod ním je přes 400 příspěvků. Všem, kteří můj názor podpořili, obohatili osobními zkušenostmi nebo svedli názorový souboj k jeho obhajobě, děkuji. Je milé zjistit, že se svými názory není člověk osamocen. Děkuji ale také všem oponentům, kterým jsem stál za to, aby se vyjádřili k obsahu a nezůstali jen u psychologické analýzy mé maličkosti.

28.11.2011 v 9:00 | Karma: 30,22 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Českem obchází strašidlo - strašidlo socialismu.

Ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojili všichni pravičáci, všichni korupčníci, podvodníci a zloději, kteří si ze svobody, demokracie a svobodného podnikání udělali svůj zlatý důl na Klondike a spletli si Českou republiku s Divokým západem 19. století.

21.11.2011 v 13:10 | Karma: 47,89 | Přečteno: 26777x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Běloši všech zemí, spojte se!

Nebo se alespoň množte, jinak s námi bude v roce 2050 ámen a za dalších padesát let bychom tu již nemuseli být. Nechci tu psát žádný katastrofický scénář, jen jsem si dal dohromady všeobecně známá fakta a uvažuji.

9.11.2011 v 8:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 2797x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Píle a pracovitost, nebo náhoda a štěstí?

Dva životní příběhy, které možná také znáte. Pokud v tom poznáte někoho konkrétního, bude to jen náhoda nebo podobný osud.

25.10.2011 v 14:30 | Karma: 26,64 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Už je to tady - právo romského národa na sebeurčení!

JUDr. Klára Samková, Ph.D. (TOP 09) opět dnes ráno na ČT 24 zdůraznila, že Romové jsou NÁROD a mají právo na sebeurčení.

14.10.2011 v 11:50 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3354x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Nikde nelétají pečení holubi do huby!

Nebo také o tom, že Bez práce nejsou koláče, Kdo nezaseje - nesklidí, Kdo nepracuje, ať nejí! nebo Kdo nechce pracovat, ať nejí!

12.9.2011 v 18:15 | Karma: 19,73 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé si jsou rovni, nejsou však stejní.

O tom, že je dobré nazývat věci pravým jménem, nic si z důvodu korektnosti nezastírat a podívat se problému zpříma do očí. Lidé všech ras a národností mají mít stejná lidská a občanská práva a svobody, každý člověk je jedinečný a život jedněch nemá větší hodnotu než život jiných. Vlivem mnoha subjektivních a objektivních historických i současných příčin však mají některé skupiny lidí jiné dovednosti, návyky a diametrálně odlišný způsob života než jiní. Žijí-li potom příslušníci jedné skupiny jako menšina ve většinové jiné skupině, nutně to ve vzájemném soužití vyvolává větší či menší problémy. Jako laik se domnívám, že menšina by se měla přizpůsobit většině (to je snad demokratické). To však vyžaduje aktivní přístup menšiny, předpokládá vzájemnou znalost života toho druhého, ale hlavně nic si nezastírat, namlouvat a nestrkat "hlavu do písku".

12.9.2011 v 8:00 | Karma: 16,74 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Bít či blít, to je oč tu běží, vážení.

Není to, v čem žijeme, už fašismus? Ptá se na jedněch z mnoha webových stránkách ve svém článku pan P.K. Cituje některé Peroutkovy poznávací rysy fašismu (Dnešek 1946) a shledává určité paralely se současnou naší politikou a životem.

5.9.2011 v 8:00 | Karma: 26,99 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Přepadení za bílého dne. Už toho jako občan mám DOST!

Přišel mi email od rozhořčeného občana a nedá mi, abych se o něj s Vámi nepodělil, protože popisovaná událost není zcela jistě výjimečná a je jedním z příkladů příčin narůstajícího napětí mezi občany. Text přepíšu doslova, jen název sociálně vyloučené skupiny obyvatel pro jistotu ponechám v anonymitě. Autor emailu je podepsaný, já však jeho jméno nezveřejním.

29.7.2011 v 15:00 | Karma: 37,06 | Přečteno: 3060x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Občané byli okradeni pravo-levou juntou a říká se tomu státní dluh!

Jako obyčejný občan a daňový poplatník bez ekonomického vzdělání a bez jedinné koruny dluhu jsem se pokusil udělat inventuru "bačování" našich pravicových i levicových vlád od roku 1993 do roku 2010, tedy za uplynulých 18. let.

21.7.2011 v 15:45 | Karma: 31,25 | Přečteno: 2075x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Propagandistické kecy o zadlužení.

Oblbování občanů a systematické vymývání jejich mozků v současnosti nejen dosáhlo, ale dokonce předčilo předlistopadovou propagandu ÚV KSČ. Dovolím si bez souhlasu autora zveřejnit jeho názor, odvysílaný na Rádiu Svobodná Evropa tak, jak se mi ho podařilo zaznamenat. Jak jsem koupil, tak prodávám.

10.7.2011 v 14:50 | Karma: 27,63 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".